Praktijk voor TCG Zhao Qi
Bel mij op: 06-51724983

Over mij

In 1980 studeerde ik af aan de HALO, Haagsche Academie voor Lichamelijke Opvoeding en ging aan het werk als leraar L.O.

Van jongs af aan heb ik grote belangstelling voor mensen in beweging gehad, letterlijk en figuurlijk. Veel bewegen, sporten, buiten zijn, mensen ontmoeten, contacten leggen.

Vanaf 1988 kreeg ik de gelegenheid lessen te geven in Anatomie, Fysiologie en Ziektekunde, onder begeleiding van verschillende artsen. De kennis van de Academie Lichamelijke Opvoeding werd verbreed en verdiept. In de daarop volgende jaren, tot 2006, heb ik voor de opleidingen Activiteitenbegeleiding en Verpleegkunde Nivo 3 en 4 lessen Anatomie/Fysiologie/Pathologie verzorgd en stages begeleid bij alle doelgroepen van de gezondheidszorg: Algemeen Ziekenhuis, Verstandelijk Gehandicapten, Geriatrie, Psycho-Geriatrie, Somatiek, Meervoudig gehandicapten, Psychiatrie en het Gevangeniswezen. Voor de gemeente Den Haag heb ik projecten begeleid in probleemwijken op het gebied van Sportieve Recreatie.

In 1989 scheurde ik op vakantie de enkelbanden van mijn linker voet af. Na een prima behandeling (in Frankrijk) bleef ik toch last houden: veel pijn, minder beweeglijkheid. Geen therapie hielp. Op aanraden van een vriend acupunctuur geprobeerd: met 3 naalden was de pijn weg en bleef weg! Dit was interessant!

In mijn tijd als sportleraar en stagebegeleider in instellingen kwam ik regelmatig in aanraking met  (bij) effecten van regulier medisch handelen die grote vraagtekens opriepen. Veel medicatie, veel bijwerkingen, onzorgvuldig omgaan met mensen met een hulpvraag, twijfelachtige diagnoses.

Vanaf het eerste moment dat ik me in de Chinese filosofie en de geneeskunde ben gaan interesseren, wist ik: dit is een geweldig alternatief!! Met alle respect voor de kennis en kundigheid van Westers opgeleide artsen, heb ik vaak het idee dat er meer gekeken wordt naar het symptoom dan naar de oorzaak van klachten en dat ook de behandeling daar ophoudt. Voor preventie is weinig aandacht: de dokter gaat pas behandelen als je ”ziek” bent, wat dat dan ook mag betekenen.

Chinese geneeskunde gaat uit van de theorie dat alle materie, “dood” en ”levend”, uit energie bestaat (Kwantummechanica!), dat er veel verschillende vormen van energie zijn en dat ze elkaar allemaal beïnvloeden. Alles, van het kleinste(micro)niveau tot het grootste (macro)niveau in ingebed in dynamische systemen die elkaar allemaal beinvloeden. Geen wezen is hetzelfde en ze zijn allemaal met elkaar door energie verbonden. De stromende energie, Qi in al zijn vormen, is van binnen uit en van buiten af op allerlei manieren te beïnvloeden: elk wezen zoekt naar zijn eigen dynamische balans.

Aan het begin van de studie ontmoette ik Helga v.d Bent-Schut, arts. Met haar heb ik de opleiding bij KyLin van François Ramakers afgemaakt. We zijn samen in China geweest en hebben vanaf 1996 met elkaar een prachtige praktijk opgebouwd: WuChing. We hebben in de loop van de jaren heel veel mensen met hun hulpvraag kunnen helpen en ondersteunen.

Ondertussen vond de ene na de andere “Onderwijsvernieuwing “ plaats en evenveel fusies van opleidingen. In 2006 had ik er genoeg van: ik besloot met lesgeven te stoppen en me helemaal aan de Chinese Geneeskunde te wijden. Eric Laarakker, oprichter van de Holistische Praktijk voor Dieren Den Hoek in de Bilt, inmiddels een goede vriend, kon wegens grote belangstelling wel een humaan acupuncturist gebruiken.
Sinds 2014 ben ik gepensionneerd. Van WuChing en Den Hoek heb ik als medewerker afscheid genomen, de banden zijn nog steeds sterk. Daarvoor in de plaats ben ik voor mijzelf een kleine praktijk begonnen in Bergschenhoek, Zhao Qi, waar ik twee dagen in de week werkzaam ben.

Huib Jansen
Huib Jansen
06-51724983
info@zhaoqi.nl

Contact

Zhao Qi
Koornbranderstraat 8
2645 KZ Delfgauw
T 06-51724983
E info@zhaoqi.nl

Info

BTW nr. NL 079106390B02
KvK 27294170
AGB code Zorgverlener 90/038423
AGB code Praktijk 90-(0)16962
Lid NVTCG Zhong 190549950089
Zhong
Zhong